Zöldségalaplé

Egyszerű, fűszermentes zöldségalaplé.

Zöldségalaplé

Hozzávalók (kb. 1 l alapléhez):

2 nagy és 1 közepes sárgarépa (kb. 315 g)

2 kisebb petrezselyem gyökér (kb. 115 g)

110 g zeller

60 g vöröshagyma

4-5 szál friss petrezselyemzöld

1/2 mokkáskanál olívaolaj

1,4 l hideg víz

Elkészítés:

  1. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A répát és a petrezselyem gyökeret karikákra, a hagymát és a zellert pedig kis kockákra vágjuk.
  2. Egy nagyobb lábas alját vékonyan kikenjük olívaolajjal. Kissé felhevítjük az olajat, beletesszük a sárgarépát és kis lángon, rövid ideig pirítjuk. Csak addig kell pirítani, amíg az illatán elkezdjük érezni, hogy pirultabb. Hozzáadjuk a többi zöldséget is, majd a vizet és a petrezselyem levelet. Lefedjük, felforraljuk, majd 30 percig gyöngyözve főzzük. Ezután leszűrjük.
  3. Ha nem használjuk fel az összes alaplevet, a maradékot le is fagyaszthatjuk.

Zöldségalaplével készült a tejmentes tejszínes brokkoli krémleves.

tejmentes brokkoli krémleves

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük