Zöldségalaplé

Egyszerű, fűszermentes zöldségalaplé.

Zöldségalaplé

Hozzávalók (kb. 1 l alapléhez):

  • 2 nagy és 1 közepes sárgarépa (kb. 315 g),
  • 2 kisebb petrezselyemgyökér (kb. 115 g),
  • 110 g zeller,
  • 60 g vöröshagyma,
  • 4-5 szál friss petrezselyemzöld,
  • 1/2 mokkáskanál olívaolaj,
  • 1,4 l hideg víz.

Elkészítés:

  1. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A répát és a petrezselyemgyökeret karikákra, a hagymát és a zellert kis kockákra vágjuk.
  2. Egy nagyobb lábas alját vékonyan kikenjük olívaolajjal. Kissé felhevítjük az olajat, beletesszük a sárgarépát, és kis lángon, rövid ideig pirítjuk. Csak addig kell pirítani, amíg az illatán elkezdjük érezni, hogy pirultabb. Hozzáadjuk a többi zöldséget is, majd a vizet és a petrezselyemlevelet. Lefedjük, felforraljuk, majd 30 percig gyöngyözve főzzük. Ezután leszűrjük.
  3. Ha nem használjuk fel az összes alaplevet, a maradékot le is fagyaszthatjuk.

Zöldségalaplével készült a tejmentes tejszínes brokkolikrémleves.

tejmentes brokkoli krémleves

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük